Új, célszerű kisautót tervez Gordon Murray

2021.05.11. 17:58

Gordon Murray nevét ugyan a Brabham világbajnok Formula 1-es versenyautói, és a McLaren F1 tervezőjeként ismerte meg a világ, de az utóbbi években egyre nagyobb birodalom épül a jó nevű szakember köré.

murray

A vállalkozás most épp a Gordon Murray Group nevet viseli, és épp egy ambiciózus, ötéves fejlesztési tervbe kezdett, mintegy 300 millió angol fontnyi befektetéssel. Ennek egyrészt a cégcsoport bővítése a célja, például lesz külön villanyautó-fejlesztő részleg, és olyan fejlesztői csoport is, amely kifejezetten autóipari konstrukciók egyszerűsítésével foglalkozik majd.

Murray birodalmának első szemmel látható eredménye, a T.50 sportkocsi fejlesztésére is újabb fontmilliókat különítettek el, de ennél talán még lényegesebb a cég jövője szempontjából, hogy egy ultrakönnyű elektromos autóalap tervezésébe kezdtek, amelyet elsőként egy négy méter körüli kisautó-család tervezéséhez használnak fel. Murray hangsúlyozta, hogy nem a korábbi T25-öshöz hasonló városi miniautóról van szó, amely célszerűtlenül aprónak bizonyult, hanem egy praktikus, a mindennapokban is jól használható autóról, amelyből személyszállító, és áruszállító változatot is terveznek.

Az ötéves terv másik eredményének az tűnik, hogy a GMG a korábbinál egyértelműbb belső struktúrát vesz fel: lesz egy csomó kisebb részleg, különálló feladatokkal, ami a gyorsan növekvő vállalkozás fenntarthatóságát látszik biztosítani.