Még az idén tőzsdére vihetik a Volvót

2021.05.13. 09:17

A Volvo egy óvatos sajtóközleményben szellőztette meg, hogy tőzsdei céggé válhat: úgy fogalmaznak, ez a következő logikus lépés a vállalt számára a tőkepiacon befutott karrierjében.

1

A közlemény konkrétumokat egyelőre nem tartalmaz, azon túl, hogy a Volvo igazgatótanácsa mérlegeli a tőzsdei bevezetés lehetőségét a Nasdaq Stockholm-on, még az idei év során. A végső döntést azonban a piaci kondíciók alapján hozzák majd meg – írja a Volvo.

A svéd vállalat nem először készül hasonló lépésre: 2018-ban egyszer már elkezdték szervezni az ügyletet, de akkor végül az elhalasztása mellett döntöttek. Később viszont a Geely és a Volvo vállalati szintű összevonására is születtek tervek – ezekről az idén februárban mondott le az anyavállalat, a Geely vezetése.

Korábbi becslések szerint a Volvo teljes értéke egy tőzsdei bevezetés kapcsán 8 és 12 milliárd dollár közé esne, bár nem tudni, hogy a Geely a cég mekkora részét értékesítené. Az elég valószínűtlen, hogy eleresztenék a svéd autógyártó irányítását, hiszen még mindig a Volvónál folyik a kínai cég műszaki fejlesztéseinek zöme. Ám a cég részleges értékesítésével is jelentős összeget kaphat vissza a Geely korábbi befektetéseiből.

A kínai autógyártó 2010-ben szerezte meg a Volvo személyautó-gyár tulajdonjogát a Fordtól, és jelentős befektetéssel sikerült újra növekedési pályára állítani a céget. Ám úgy tűnik, a Geely most a befektetett tőke egy részének mozgósítására törekszik – ennek érdekében fontolgatják, hogy a Volvo részvényeinek egy részét piacra dobják.