Hátsó ülésről vezető hülyét tartóztattak le

2021.05.14. 13:32

A kaliforniai Interstate 80-as úton kaptak el egy fickót, aki egy Tesla Model 3-assal közlekedett a hátsó ülésen ülve, miközben senki nem ült elöl.

Ezt valószínűleg a Tesla Autopilot rendszerének átverésével érte el, bár a rendőrök csak azt látták, hogy amikor kiintették a forgalomból, épp hátulról mászott vissza az első ülésre. A 25 éves sofőrt nem engedték tovább: letartóztatták, az autóját pedig elszállították a helyszínről. Vizsgálatot veszélyes vezetés, és hatósági személynek való ellenszegülés vádjával indítottak.

A probléma ettől persze még megmarad: a Tesla vezetéstámogató rendszere – nem kis részben a félrevezető elnevezések miatt – vonzza a hasonló idiótákat, akik közül kettő korábban meg is halt egy olyan balesetben, ahol nem ült a kormány mögött senki. Az Autopilot, azaz robotpilóta, illetve az ezt tartalmazó Full Self-Driving, azaz teljes önvezetés csomag az elnevezések ellenére jelenleg még 2-es önállósági szintű vezetéstámogató rendszernek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy folyamatos felügyelet mellett használhatók, és ahogy arra az autó minden egyes aktiválásnál figyelmeztet is, egyelőre nem képesek minden közlekedési helyzetben jól reagálni.

Ezzel együtt úgy tűnik, a Tesla vezetői – alighanem abban a reményben, hogy az Autopilot hamarosan túllép a jelenlegi önállósági szintjén – egyelőre nem mutattak hajlandóságot rá, hogy a félrevezető elnevezéseken változtassanak, pedig valószínű, hogy ezzel csökkenteni lehetne az ilyen, nem csak magukra, de mindenki másra is veszélyes önvezetés-tesztelők számát.