Hidrogénes hatótáv-rekordot állított fel a Hyundai

2021.05.14. 16:14

A hidrogénhajtású hatótáv-rekord egy tankkal eddig 778 km volt, ezt javította most meg Brendan Reeves ralipilóta, aki egyetlen tanknyi hidrogénnel 887,5 km-t tett meg.

Ezt az értéket az autó fedélzeti számítógépe mutatta, a GPS szerint mért táv még nagyobb, 903,4 km volt, de a világrekordhoz óvatosságból a kettő közül a kisebb értéket használták. A Nexo hivatalos hatótávolság-adata egyébként 666 km egy töltéssel. A rekordfutás 13 óráig és 6 percig tartott, és 66,9 km/h-s átlagsebességet értek el, miközben 6,27 kg-nyi hidrogént használt fel az autó üzemanyagcellája.

Jelenleg az üzemanyagcellás hidrogénhajtás tűnik az elektromos autók egyetlen komolyan vehető alternatívájának a null-emissziós hajtásrendszerek közül. És bár sűrűn lakott környezetben egyelőre a villanyautó tűnik a legjobb megoldásnak a személyautók kiváltására, vannak területek, ahol a hidrogén-hajtás tűnik használhatóbbnak. Így a nagyobb távok megtételére használt nehéz teherautók és autóbuszok esetében, ahol túl hosszúra adódik a nagy akkumulátorok töltési ideje. Illetve olyan, ritkán lakott területeken, mint Ausztrália, ahol nagy területeken hiányzik teljesen az elektromos hálózat.

Ezzel együtt Ausztráliában is elég kezdetleges fázisánál tart a hidrogén-autózás: egyelőre egy szem hidrogéntöltő állomás működik az országban, Canberrában – itt töltik a tartományi kormányzat 20 Hyundai Nexo-ból álló flottáját – és egyet terveznek nyitni Brisbane-ben még az idén.