Börtönbüntetést is kaphatnak az eltiltás alatt vezetők

2021.05.19. 11:08

Korábban csak szabálysértésnek számított, ha valaki a vezetéstől való eltiltás hatálya alatt vezetett autót, ám néhány napja már bűncselekménynek számít, amiért a körülményektől függően akár börtönbüntetés is kiszabható.

jogositvany

Egy évet kaphat, aki érvényes eltiltása ellenére vezet, de ha büntetőeljárásban kapta az eltiltást, és úgy kapják rajta, az minősített esetként már három év börtönnel büntethető. Aki pedig ittasan ülne a volánhoz az eltiltása alatt, négy és fél év börtönbüntetést kockáztat.

Emellett a korábbinál súlyosabb büntetésre számíthatnak azok is, akik engedély nélkül vezetnek, vagy engedéllyel nem rendelkezőknek engedik át a járművük vezetését: őket legfeljebb elzárással engedi büntetni az érvényes jogszabály.

Gondolhatnánk, hogy nem túl gyakori eset az engedély nélküli, vagy eltiltás alatti vezetés, de úgy néz ki, nem egészen ez a helyzet. A rendőrség az új szabályok hatályba lépése óta Jász-Nagykun-Szolnok megyében tartott komolyabb ellenőrzést, ahol 16 esetben indítottak eljárást: hat esetben bűntett, tíz esetben vétség miatt.