Vigyázat, a lassú átírás nagyon drága lehet!

2021.05.20. 09:21

A Telex írása szerint szép nagy porszem került a vészhelyzeti jogalkotás gépezetébe, és ez sokaknak kerülhet jó nagy összegbe, úgy, hogy még csak nem is sejtik, hogy baj van.

csekkk-3

A problémát a lassan zajló átírások jelentik: a kormányablakok a vészhelyzeti ügymenet miatt gyakran több hónapra adnak időpontot, és a biztosítási szabályokat nem módosította ennek megfelelően. A biztosítók ugyanis 30 nap után automatikusan felmondják a megkötött kötelező biztosítási szerződést, ha az átírás addig nem történt meg, és erről nem kötelesek előre tájékoztatni az ügyfeleket, így általában nem is teszik meg.

Ezek után viszont az előző harminc napra a megkötött biztosítás ellenére a jogszabály szerint fedezetlenségi díjat kell fizetni. Ez a jármű teljesítményétől és fajtájától függően 100-5210 forint naponta, személyautók esetében 560 és 1210 forint közti összeg. Magyarán egy személyautó-vásárlás esetében 16 800 és 36300 forint közti díjtartozás biztosan keletkezik, ha a biztosító felmondja a szerződést.

A problémára groteszk módon megoldás is van, ha valaki egyáltalán tudomást szerez róla: a biztosítás automatikus felmondása előtt meg lehet kérni a biztosítót, hogy hosszabbítsa meg a kötelező biztosítás felmondási határidejét. Csakhogy erről a biztosítók nem értesítik az ügyfeleiket, sőt, sokszor a felmondás tényéről sem. A felmondás után pedig, úgy tűnik, már a jogszabály sem ad lehetőséget a fedezetlenségi díj kikerülésére.

Egyelőre nem tudni, hogy mikorra születhet megnyugtató megoldás a jogszabályokba kódolt csapdára, de aki járművet vásárolt az elmúlt 30 napban, és még nem tudta átíratni, jobban teszi, ha számít rá, és megkeresi a biztosítóját az ügyben.