Carlos Ghosn perelt, ellene ítélt a bíróság

2021.05.21. 08:50

Úgy néz ki, nagyvállalati jogászokkal akkor sem szerencsés ujjat húzni, ha valaki történetesen szökésben levő vállalati ex-vezérigazgató. Carlos Ghosn követelései nem álltak meg a holland bíróságon, sőt, az ítélet szerint még neki kellene visszafizetnie egy nagyobb összeget.

ghosn nrv

A holland bírósághoz jogi képviselőin keresztül maga Ghosn fordult, azzal, hogy a holland bejegyzésű Nissan-Mitsubishi BV, a két japán cég közös irányítását ellátó vállalat 15 millió euróval még tartozik neki a céggel egykor kötött munkaszerződés értelmében. Az alaposabb vizsgálat során azonban azt derítette ki a holland bíróság, hogy Ghosn szerződése érvénytelen, így a számára 2018 áprilisa és novembere kiutalt mintegy 5 millió eurós fizetést sem jogszerűen vette fel.

A bíróság szerint ugyanis a Ghosn munkaszerződését engedélyező igazgatótanácsi tagnak a nem volt meg a jogköre egy ilyen döntés egyedüli meghozására, mivel a vállalat belső szabályzata szerint a Nissan és a Mitsubishi teljes igazgatótanácsával jóvá kellett volna hagyatni a szerződés tartalmát, és vele a cégvezető fizetésének összegét, erre azonban nem került sor.

Ghosn, akit 2018 novemberében Japánban letartóztattak, és több hónapos fogva tartás után meglehetősen szigorú házi őrizetből védekezhetett a Nissannál elkövetett pénzügyi szabálytalanságokról szóló vádak ellen, 2019 utolsó napjaiban szökött Libanonba. Állítólag egy hangszertokban csempészték ki megfigyelés alatt álló otthonából a kis termetű férfit, aki azóta nem hagyta el Libanont, mivel Japán nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, azaz olyan országban, amelynek van kiadatási egyezménye Japánnal, azonnal letartóztatnák.

Nyilván ezek a körülmények sem kedveztek a Hollandiában indított per kimenetelének, ahogy az sem, hogy Ghosnt épp a Nissan feljelentése alapján helyezték vád alá Japánban, azaz egykori cégétől, amely az esetlegesen őt igazoló iratokat is birtokolja, semmiféle együttműködésre nem számíthat.

Ghosn holland jogi képviselői persze fellebbeznek az ítélet ellen, de arra nyilván mikroszkopikus az esély, hogy a két japán cég valaha is kifizeti az egykori cégvezető elmaradt bérét. A legfontosabb cél most az lehet, hogy az 5 millió visszafizetésére vonatkozó határozatot valahogy megtorpedózzák a holland bírósági rendszer következő szintjén.