A Fiskertől jön a jövőbeli pápamobil

2021.05.22. 17:04

Az első pápamobilt, a Nürburg 460 Pullmant a Mercedes Benz készítette 1930-ban XI. Pius pápának, azóta viszont rengeteg típusban hordozták már az egyház fejét: Land Cruiser, G-osztály, Range Rover, egyedi Fiat, de már ültették Seat Pandába is a szentatyát. Most viszont a katolikus egyház progresszivitása (és a dolog felbecsülhetetlen marketingértéke) jegyében a jövőben elektromos autót, konkrétabban egy speciálisan átalakított Fisker Ocean-t használnak majd az áhítatos célra.

rear pic

Progresszivitásból már eddig sem volt hiány, hisz hidrogén-hajtású Toyota Mirai-ok is szállították már a pápát Japánban, és hibrideket is készített őexcellenciájának a Mercedes, de a Fisker Ocean lesz az első tisztán elektromos típus. A Bloomberg szerint az autó némiképp amatőr látványterveit Henrik Fisker és felesége (és a Fisker Inc. társalapítója) Geeta Gupta-Fisker prezentálta a Vatikánban, a lépés pedig erős üzenet a klímaváltozás mellett hitet tett Ferenc pápa részéről.

PF rendering p4.0

A környezetbarát hajtást az újrahasznosított anyagok, például a tengerekből kihalászott műanyag palackok felhasználásával készült beltér egészíti ki. A képeken jól látszik, hogy az SUV átalakítása a korábbiakhoz képest kevésbé radikális, a pápafülke zárt, ám a golyóálló üveg nem egész alakos, főleg nem nyitott.

message-editor 1621604873822-hf pf p1

A Fisker szerint 2022 őszén szállítják le az első pápamobilt, kérdés, hogy  hány új hívőt hoz az együttműködés akár az elektromobilitásnak, akár az egyháznak .