Már a kormányépületek közelében sem látják szívesen a Teslákat Kínában

2021.05.25. 09:07

Márciusban már szó volt hasonlóról, az akkor híreszteltekkel ellentétben viszont akkor még csak a katonai létesítmények területén korlátozták a Teslák behajtását. A kínai vezetés a Teslák kameráitól félti hadi titkait, és helyi források szerint ez a félelem már a kormányépületeket is elérte.

zb

Bár nyilvános központi utasításról nem tudni, a Reuters-nek több kínai kormányhivatal munkatársa számolt be róla, hogy a munkahelyén megkérték, az autóra telepített kamerák miatt ne parkolja Tesláját kormányzati épülethez tartozó területekre. A paranoiájáról jól ismert kommunista diktatúrában eddig valamiért csak a Tesla autóiról lehetett hallani hasonlót, miközben sok más autó van felszerelve hasonlóan összetett kamerarendszerrel.

Amiért a Tesla célpont lett, az egyrészt az amerikaisága miatt lehet, ami most, a két ország egyre inkább hidegháborús viszonyát látva nem meglepő. Másrészt a Tesla központilag is kezeli az online begyűjtött kamerafelvételeket, amit bevallása szerint az önvezető funkciók fejlesztéséhez használ, de hogy használja-e még bármi másra, azt csak ők tudják. 

A Model Y nyolc kamerájának egyike
A Model Y nyolc kamerájának egyike

Az újabb korlátozásokról szóló híreket egyelőre a kínai kormányzat és a Tesla sem kommentálta. Márciusban, amikor a kínai honvédelmi minisztérium rendelkezést hozott a Teslák korlátozásáról, Elon Musk gyorsan cáfolta, hogy bármilyen szinten is kémkedésre használnák az autókat. Úgy tűnik, ez kevés volt a kormányzatnak.