Meghalt Max Mosley, az FIA korábbi elnöke

2021.05.25. 06:03

81 éves korában elhunyt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, a huszadik századi autósport egyik legbefolyásosabb szereplője, Max Mosley.

vh

Max Rufus Mosley 1940-ben született egy neves írónő, Diana Mitford és a Brit Fasiszta Párt vezetője, Oswald Mosley gyerekeként. Az autóversenyzőként kevésbé, jogászként annál inkább sikeres Mosley 1970-ben lett meghatározó szereplő a nemzetközi autósportban, amikor többed magával megalapította a March Engineering csapatot. Csapattulajdonosból hamar a Forma-1 jogi ügyeinek legfontosabb embere lett, 1978-ban ő lett az F1-es konstruktőrök jogi tanácsadója. Az ő korai munkásságához köthető az első Concorde-szerződés, amely a sorozat pénzügyi viszonyait rendezte el a csapatok között.

Mosley (jobbra) és Bernie Ecclestone, az autósport két nagyura valamikor a 70-es években
Mosley (jobbra) és Bernie Ecclestone, az autósport két nagyura valamikor a 70-es években

1993-ban megválasztották a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökévé, és egészen 2009-ig töltötte be ezt a pozíciót. Az FIA élén töltött évei alatt rengeteg biztonsági intézkedést szorgalmazott, a vezetése alatti két évtizedben óriásit fejlődtek az FIA alá tartozó szériák a versenyzők, a pályamunkások és a nézők biztonsága terén is. Emellett nagy szószólója volt az általános közlekedésbiztonság javításának is, befolyását gyakran arra használta, hogy a balesetbiztonság terén fejlődésre bírja rá az autóipart, például aktív támogatója volt az Euro NCAP törésteszteknek. 

Mosley sikeres pályafutása mellett kisebb szégyenfolt volt az életében egy 2008-ban kiszivárgott szexvideó, amin öt prostituált társaságában élvez egy szado-mazo orgiát. A videó nagy visszhangot kapott a brit sajtóban, ennek közvetett következménye volt, hogy 2009-ben véget ért karrierje az FIA élén, ahol az elnöki pozíciót azóta birtokló Jean Todt vette át a helyét. Mosley május 24-én, 81 éves korában hunyt el.