Bíróság kötelezte a Shellt, hogy drasztikusan csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását

2021.05.26. 21:36

Akár precedensértékű is lehet egy most meghozott ítélet, amiben a holland bíróság arra kötelezi a Shell holland-angol olajipari óriást, hogy 2030-ig 45%-kal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását. A nemzetközi sajtóban történelmi eredményként hivatkoznak az ítéletre, amely az első eset, hogy egy bíróság arra kötelezett egy céget, hogy az tartsa be a Párizsi Éghajlatvédelmi Megállapodást.

jhz6

A holland bíróság szerint a Shell felelős az ügyfelei és a beszállítói kibocsátásaiért. Bár a vállalat 2030-ig kapott határidőt, hogy a 2019-es szén-dioxid-kibocsátási szintjének 45 százalékára vigye le a kibocsátását, a bíróság döntése szerint azonnal lépnie kell, mert a jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.  

A pert több civil szervezet indította az olajóriás ellen, többek között a Friends of the Earth (Föld Barátai) nevű nemzetközi szervezet holland irodája. A hálózat magyar szervezetének ügyvezető elnökét idézve írja a Telex az ügyről, hogy a Föld Barátainak az álláspontja az volt, hogy azok, akik eddig a legtöbb hasznot húzták a bolygó erőforrásainak kihasználásából és tönkretételéből, vállaljanak felelősséget érte. Nem lehet ez alól látszatintézkedésekkel, pár fa elültetésével, zöldre festéssel kibújni nyilatkozta az ügyvezető megemlítve egy mostanság egyre többször elhangzó, amúgy a 80-as évekből eredő kifejezést: az úgynevezett greenwashinget, amit zöldre mosásnak/festésnek szokás fordítani. Ezt arra szokás használni, ha a cégek valamilyen látványos, környezetvédő programmal terelik el a figyelmet az alapjában véve nagyon környezetszennyező tevékenységükről.