Valószínűleg ez a világ legdrágább új autója

2021.05.28. 10:21

Az 5,9 méteres, négyüléses kabrió kivételesen magas árát az indokolja, hogy a karosszériája az utolsó lemezig teljesen friss tervezés.

A műszaki alapokat az aktuális Phantom limuzin adta: onnan származik az alumínium keretrendszer, az 563 lóerős, 6,75 literes V12-es turbómotor, a hajtás többi része, a futómű, és minden egyéb gépészet. Ez az, ami miatt nem került milliárdokba a fejlesztés, viszont a formaterven ugyanannyit dolgoztak, ugyanazokkal a módszerekkel, mint bármelyik szériamodell esetében. Ugyanúgy készült agyagmodell, amelyről aztán az alumínium karosszéria lemezeit mintázták.

A végeredmény kétségtelenül kivételesen elegáns autó, amely a nevét a hajókat idéző faberakásos csomagtérfedélről kapta. A kétoldalt két részletben nyitható fedél alatt nem egy egyszerű csomagteret alakítottak ki: itt lakik az integrált piknik-felszerelés, kristálypoharakkal, pezsgőhűtővel, tányérkészlettel, valamint integrált napernyővel és kivehető kisszékekkel.

Az autó legtöbb részlete hasonlóan szokatlan, nem egyszer egészen rafinált megoldásokat tartalmaz. Ilyen a merev keretre támaszkodó vászontető, a szálcsiszolt fém hátterű műszerek a műszerfalon, vagy a műszerfalba behelyezhető Bovey órák, amelyekből kifejezetten ehhez az autóhoz készült két példány. Az autó gyártásakor összesen 1813 teljesen új alkatrészt készítettek, és a tervezési folyamatban a majdani tulajdonosok is aktívan részt vettek.

Úgy tűnik, a Rolls-Royce lát üzletet az egyedi autóépítésben, legalábbis erre utal, hogy külön részleget hoztak létre az ilyen igények kielégítésére. Az érdeklődést állítólag még a 2017-es Sweptail alapozta meg – azért végül 12,8 millió fontot fizetett valaki – de úgy néz ki, a brit gyártó további hasonló megbízásokra is számít.

A 20 millió fontos, azaz úgy 8,1 milliárd forintos ár persze iszonyú magas – konkrétan soha nem kértek ennél nagyobb összeget új autóért – de úgy néz ki, akad, aki ennyit is hajlandó fizetni a testre szabott fényűzésért, amit a Rolls-Royce kínál.