Elássa a csatabárdot a Nokia és a Mercedes

2021.06.01. 14:21

Úgy látszik, végül a bíróságon kívül született megegyezés a Daimler és a Nokia között, a szabadalmi jogokból élő finn cég így kap némi pénzt a Mercedesekbe épített navigációs és kommunikációs rendszerek után.

A Mercedesek is tele vannak navigációs és kommunikációs rendszerekkel, amelyekkel kapcsolatban több Nokia szabadalmat is felhasználnak. Ezt pedig nem tehetik ingyen.
A Mercedesek is tele vannak navigációs és kommunikációs rendszerekkel, amelyekkel kapcsolatban több Nokia szabadalmat is felhasználnak. Ezt pedig nem tehetik ingyen.

A Nokia, bár korábban jelentős távközlési gyártó volt, manapság már csak a korábban felhalmozott szabadalmaiból él, méghozzá nem is rosszul: 1,4 milliárd euró bevételt hoznak a licenc-eladások éves szinten. És úgy tűnik, az utóbbi hónapok igen sikeresek voltak a cég számára a bevételek növelése szempontjából: áprilisban sikerült megegyezni a Lenovóval, és később a Samsunggal is. Az igazán nagy áttörés azonban a Mercedes sikeres megfejése, a német autógyártó ugyanis eddig azzal igyekezett hárítani a Nokia követelését, hogy a finn cég a beszállítóktól kellene, hogy beszedje a licencdíjakat.

A megegyezés részleteit persze bizalmasan kezelik, de az nyilvánvaló, hogy elértek egy olyan pontra a jogvitában, ahol egyszerűbb volt fizetni, mint tovább huzakodni. Korábban már annak a lehetősége is felmerült, hogy a Nokia jogi úton akadályozná a Mercedes személyautók eladását, de idáig nem mérgesedett a helyzet.

A Mercedes szóvivője csak annyit fűzött hozzá a bejelentéshez, hogy nem csak azért szerencsés a megállapodás, mert nem kedvelik hosszas jogvitákat, de gazdasági szempontból is. A két fél megegyezése nyomán természetesen a bírósági eljárásoknak is azonnal véget vetnek.