Turbókat kaphat a Ford óriási V8-asa

2021.06.01. 06:02

Fajtájának egyik utolsó példánya lehet a Godzilla, az F sorozatú Ford pickupokhoz kifejlesztett nyomórudas V8-as motor, de úgy hallani, ennek ellenére a Ford folytatja a fejlesztését, méghozzá egy feltöltött változattal.

4

Egy viszonylag friss pletyka szerint a gyáriak a saját feltöltött Godzilla-változatukon dolgoznak, bár egyelőre bizonytalan, hogy milyen típusú feltöltést használnának. Az azonban sejthető, hogy mire képes egy ilyen gép feltöltéssel, mivel néhány tuningcég már készített ilyen példányokat a Fordtól külön is megvásárolható 7,3 literes motorból.

Alaphelyzetben a Godzilla motor finoman szólva sincs túlfeszítve: 435 lóerő és 644 Nm nem sok egy ekkora V8-asból, de a fejlesztésnél nem is a teljesítmény volt a legfontosabb, hanem a nyomatékos, rugalmas karakter. Nem csoda, hisz a platós F-250 mellett iskolabuszokba szánták. Ám készült már belőle 1028 lóerős mechanikus kompresszoros, és 1130 lóerős turbós változat is. A gyáriak azonban számos olyan trükköt bevethetnek, ami egy tuningcég számára elérhetetlen, így a gyári változat ezeknél akár több száz lóerővel is erősebb lehet.

Az igazi kérdés, hogy mire használják majd. Személyautóba, de talán még teherautóba is túlzás – talán valamifeél veresenygépben lehet értelme, vagy olyasfajta készen kapható hot-rod motorként, amilyen a Dodge Hellephant.