Kitiltották Párizsból a 15 évnél öregebb dízel, és a 25 évnél öregebb benzines autókat

2021.06.03. 17:25

A francia főváros szinte egész területéről, a külső körgyűrűtől a központ felé eső területről kitiltották a kicsit öreg dízel, valamint a nagyon öreg benzines autókat. Az autós közlekedést régóta erősen szabályzó Párizsban június 1-jén lépett életbe az új szabályozás. 

betbte

Utoljára akkor írtunk a Párizsi közlekedésről, amikor a városvezetés bejelentette: 2022-től csak az ott élő lakosok autóit engedi be a belső kerületeibe, így az átmenő forgalmat, azaz a jelenlegi autómennyiség felét kitiltják a város belső 14 négyzetkilométeréről. Ezzel az iránnyal összhangban áll a mostani, régóta tervezett szigorítás, amely a leginkább szennyező autókat tiltja ki a város közel egészéről: a munkaszüneti napokat leszámítva hétköznap reggel és este 8 között nem hajthatnak be az A86-os autópályán belül eső területre az Euro 1, 2 vagy 3 típusú környezetvédelmi besorolású dízelautók, amelyeket 2005. december 31-e előtt helyeztek forgalomba. A benzines autók esetén az 1995. december 31. előtt regisztrált autók érintettek.

A tiltást megszegőkre 68 eurós (23 ezer forint) bírságot szab ki a helyi hatóság, de persze vannak járművek, amik mentesülnek a korlátozások alól a korul ellenére is. Ilyenek például a mozgáskorlátozottak által használt autók, de a sürgősségi járművek, valamint a költöztető cégek által használt járművek is szabadon behajthatnak ezután is a város belső területeire koruktól függetlenül.