Az évtized végére tisztán elektromosra vált a Fiat

2021.06.05. 10:10

Az évtized végére teljesen átáll tisztán elektromos autók gyártására a Fiat. Ezt Olivier Francois, a Fiat és az Abarth első embere jelentette be egy online konferencián. Hozzátette: a folyamat fokozatosan zajlik majd 2025 és 2030 között. Utóbbi dátum azért érdekes, mert akkortól tervezik több országban is betiltani a hagyományos hajtású járművek forgalmazását.

fiat 100694609 h

Az olaszok egyébként eddig is tettek már lépéseket a zéró-emisszió irányába. Az új Fiat 500-ast például már eleve kizárólag elektromos hajtáslánccal tervezték meg. Jövőre érkezhet egy szintén villanyhajtású crossover a Centoventi tanulmány alapjain, sőt az sem kizárt, hogy a konszernhez tartozó Jeep első elektromos modelljét is hamarosan láthatjuk.

Francois egy másik bejelentést is tett ezen a konferencián. Kevésbé jelentős, de a hardcore autóbolondok számára kissé szomorú döntés született a Lingottóban fekvő régi gyáregységgel kapcsolatban. Itt ugye korábban egy tesztpálya működött a tetőn, és bár jó ideje nem tölti be régi szerepét, mementónak nem volt utolsó. Csakhogy a terv szerint hatalmas függőkert veszi át a helyét, mintegy 28 ezer növénnyel.