Itt látható a szép(?) új Kia Sportage

2021.06.08. 11:53

Az eddigi Sportage generációk közül messze ez a legkevésbé szokványos jelenség: úgy néz ki, most a Kia tervezői jutottak el ahhoz a ponthoz, amikor a meglepő karakter mindennél fontosabbá válik, az esztétikai megfontolásoknál is.

Olyan forma ez, amit nehéz lenne röviden körülírni. Kaotikus élekkel szabdalt, hol lágy, hol határozott felületek határolják, a légbeömlők, dekorációk és LED-lámpák kaotikus egyvelegéből álló orr-rész, és a hasonló stílusban megrajzolt far pedig még furcsábbá teszi az összhatást.

Ám ha valamivel baj van, az nem a részletek szokatlan megvalósítása, hanem az, hogy a Sportage esetében a sok érdekes, önmagában nem egyszer tetszetős megoldás nem igazán áll össze egy nagyobb formai egységgé, ahogy mondjuk a hasonlóan formabontó Tucson esetében. A fotók alapján kifejezetten nehéz elképzelni, hogy valaki ezt az autót látva a Kia kereskedés felé vegye az irányt, és ne az ellenkező irányba kezdjen futni.

Ezek után nehéz megjósolni, hogy a Kia egyik legnépszerűbb termékét váltó új modell milyen fogadtatásra számíthat. A helyzetet ráadásul tovább komplikálja, hogy külön mutatnak be egy európai és egy észak-amerikai változatot – az Európába szánt premierjét szeptemberre ígérik – amelyek kis mértékben akár formailag is különbözhetnek a most bemutatott autótól.

A belső tér fotóin jól látszik, hogy a Kia is meglépte a belső tér átállítását LCD kijelzősre: itt egyetlen nagy felületet alakítottak ki a képernyők számára, amely végig húzódik a műszerfal és a középső kijelző helyén.

Az autó műszaki paraméterei közül egyelőre nem ismertettek egyet sem, bár elég meglepő lenne, ha a Sportage ebből a szempontból nagyon eltérne az azonos alapú, és szintén viszonylag friss Hyundai Tucsontól. Azt különféle piacokon 1,5, 1,6, 2 és 2,5 literes benzinmotorokkal, 1,6 és 2 literes dízelekkel, illetve 1,6 literes benzinmotor köré épített különféle hibrid rendszerekkel kínálják.