Itt a friss arcú Opel Grandland

2021.06.09. 11:41

A Grandland a legkorábbi Peugeot alapú Opelek közé tartozik: 2017 óta van piacon, így bőven megérett egy alapos frissítésre.

Ezt most meg is kapja: bár az autó karosszériájának nagy részéhez nem nyúltak, az új Opel stílus elég látványos változást hoz az autó karakterében. A legfontosabb újdonság a Vizor hűtőmaszk alkalmazása: a hűtőrácsot helyettesítő, és a lámpákat is magában foglaló fényes fekete felület karakteresebb ismertetőjegy az Opeleken, mint eddig bármi más, és úgy tűnik, lassanként a teljes választékot így alakítják át.

Az eddig közzétett képeken más jelentősebb külső változás nem látszik – hátul a legnagyobb változtatás a nagyobb Opel jelvény és a csomagtérajtó teljes szélességében kiírt típusjelzés – viszont a belső tér alapos újratervezésen esett át. A műszereket helyettesítő képernyőt és a középkonzoli kijelzőt egyetlen nagy, fémkeretes felület alá rendezték, ahogy ez újabban egyre nagyobb divat, de nem csak ennyi változott: a teljes műszerfal az összes műanyag idommal és szellőzőnyílással teljesen új lett.

Néhány műszaki megoldás is akad, amely a Grandlandban újnak számít majd, bár ezek nagyrészt már ismerősek lehetnek más Opelekből. Ilyen az oldalanként 84 világító diódát tartalmazó mátrix-fényszóró, vagy az éjjellátó. A biztonsági funkciók közt megjelenik az automata vészfék, a frontális baleset-előrejelzés, illetve az álmosság-érzékelő funkció.

A motorválasztékról, és egyéb műszaki megoldásokról egyáltalán nem esett szó a felújítás kapcsán, ami arra enged következtetni, hogy ezen a fronton nem várható változás. A felújított típust az Opel Eisenach-i üzemében készül majd, a forgalmazását pedig késő ősszel kezdik.