Kínai Tesla Model Y-okat kap Európa?

2021.06.15. 17:01

A Berlin melletti Tesla gyár átadása több okból is csúszik a tervekhez képest. Egyrészt helyi tiltakozók fellebbezése miatt késik az engedélyeztetés, másrészt arról is pletykálnak, hogy a 4680-as akkumulátorcellák gyártása körül sincsen minden rendben.

A lényeg az, hogy ezek miatt az európai Model Y gyártás csúszik: az új, nagy méretű akkucellákkal Elon Musk szerint nem tudnak autókat kínálni 2022 májusa előtt, márpedig a német Teslákba már ilyenek kerülnek a tervek szerint. Ugyanakkor a típus európai forgalmazását a tervek szerint 2021 harmadik negyedévében szeretnék elkezdeni, és úgy tűnik, ettől nem is térnének el, ezért döntöttek a kínai import mellett.

Egyes források szerint a döntés hátterében állhat az is, hogy a Teslák iránti kereslet Kínában nem úgy alakul, ahogy várták, így a sanghaji Gigafactoryban lesz elég fölös kapacitás Európa ellátásához.

A döntésnek ugyanakkor nem feltétlenül örülnek majd azok, akik az európai Model Y-ra vártak. Ez ugyanis az eltérő akkumulátor, illetve a karosszéria hátsó-alsó szegmensét egy darabból készítő új prés-öntő technológia miatt sok szempontból fejlettebb autó, mint amit Észak-Amerikában vagy Kínában gyárt a Tesla. Így valószínűleg lesznek, akik inkább kivárják, míg beindul a németországi Model Y gyártás.