Megszűnik a Honda környezetbarát modellje

2021.06.17. 09:23

A Honda háromféle változatban is bemutatta a Clarity típust, de az így sem lett hosszú életű. A tisztán elektromos változat gyártást már tavaly beszüntették, az idén augusztusban pedig az üzemanyagcellás és a hibrid előállítása is leáll.

A pontos okokat csak sejteni lehet, de valószínűleg az igen alacsony kereslet miatt döntöttek így: az elektromos változat nélkül, a hidrogén-hajtású és a konnektoros hibrid változatból a típus legnagyobb piacán, Észak-Amerikában már csak 4215 darab Clarity fogyott a tavalyi év során.

Úgy néz ki, a Honda nem csak a Clarity gyártását fejezi be, de az azt előállító gyárat is bezárja Japánban: a Sayama gyárban a Honda Legend és Odyssey típusok készülnek még: úgy néz ki, az előbbi szintén eltűnik a kínálatból, a nagy egyterű gyártását pedig az Egyesült Államokba telepíti a Honda.

A Clarity bukása egyébként nem írható egyértelműen a 2017-ben bemutatott típus számlájára. Úgy tűnik, az elektromos és hibrid piac váratlanul gyors fejlődése hozta úgy, hogy a Clarity tulajdonképpen már a premierje idejére túlhaladottá vált.