Squalo: jobb Ferrari, mint bármelyik Ferrari?

2021.06.18. 06:09

Nem először látunk olyat, hogy egy cég a Ferrari legendáját meglovagolva próbál maga is sikeres sportkocsigyártóvá válni. A GTO Engineering nevű cég azonban különleges stílusérzékkel teszi ezt, az alapján, amit eddig mutattak.

Az autójuk a Ferrari 250 GT SWB modern értelmezésének tekinthető: az arányok az eredetit idézik, de a részletek korszerűek. Ugyanez áll a hajtásra is: az autóhoz a Ferrari legendás Colombo blokkja alapján terveztek négyliteres V12-est 48 szeleppel, amely ebben a korszerűsített formában akár percenként 10 000-es fordulatszámig is elforgatható, és 465 lóerő leadására képes.

A modern műszaki megoldások mellett a Squalo más tekintetben többet nyújt, mint a 60-as évek méregdrága Ferrarijai: nagyobb emberek számára tervezték, mint azokat. „Az emberek egyszerűen nagyobbra nőnek, mint a 60-as években.” - mondta a GTO-t vezető Mark Lyon a döntés indoklására.

A gyártásra vonatkozó tervekről egyelőre annyit tudunk, hogy 2023-tól szeretnék elkezdeni a kis sorozatú termelést. Évi néhány autóról lehet szó, hét számjegyű áron, bár a GTO szerint lehetséges, hogy különleges motorjukat később más hasonló garázs-cégeknek is eladják.