Vezetési stílushoz ír zenét a Porsche fedézleti számítógépe

2021.06.19. 06:39

Eddig csak a Porsche Taycanhoz kínálták a távolról is frissíthető PCM 6.0 jelzésű fedélzeti rendszert, most azonban bevezetik a 911, Cayenne és Panamera típusokban is. Ennek kapcsán bukkant fel néhány új fejlesztés, amivel másutt eddig nemigen találkozhattunk.

A PCM rendszer új generációja elsősorban persze a megszokott funkciókat nyújtja: navigációt, telefon-integrációt – ezen a téren új az Android Auto szabvány támogatása – és viszonylag fejlett beszédfelismerési funkciókat. Az „I need petrol”, azaz benzinre van szükségem megjegyzésre megkeresi a legközelebbi benzinkutat, és beállítja navigációs célpontként, az „I am cold”, azaz fázom pedig két fokot emel a kabin hőmérsékletén.

Ennél azonban vannak különlegesebb funkciói. Ilyen például a – talán a 911-es számára igazán hasznos – virtuális versenypálya-edző program: ez 300 nemzetközi versenypálya adatait tartalmazza, és egyrészt mutatja az ideális ívet, másrészt időmérő funkcióval is rendelkezik, így egyszerűen nyomon követhető a köridők javulása.

A legkülönösebb fejlesztés azonban egyértelműen a Soundtrack My Life projekt. Ez egyelőre fejlesztés alatt álló funkció, és azt ígéri, hogy a vezetési stílusnak megfelelő aláfestő zenét szolgáltat – mindenkinek a sajátját. A program gyakorlatilag zenei hangmintákból rak össze olyan háttérzenét, amely jellegében igazodik a sofőr stílusához. Az alapstílust egyelőre a felhasználó maga választja ki, a ritmust, tempót viszont az algoritmus valós időben határozza meg.

Ez a funkció még nem érhető el, de a Porsche szerint várhatóan már jövőre készre csiszolják, így onnantól elvben bárki megrendelheti. Hasznos azonban leginkább a Taycanban lehet, ahol a motorok biztosan nem szolgáltatnak semmiféle hangbéli élményt.