Randán szakít svájci partnerével az Aston Martin

2021.06.23. 13:44

Az Aston Martin azzal a váddal bontotta fel szerződését a Nebula Projecttel, amely Svájcban autókereskedéssel foglalkozik, hogy a cég egyszerűen zsebre tette a Valkyrie-ra eddig kifizetett előlegeket.

1

Az ügy azonban elég zavaros: annyi látszik egyértelműen, hogy a jelenlegi Aston Martin vezetőség kereste a kiutat az elődeik által kötött szerződésből, amely a fejlesztés finanszírozásának ellenértékeként a Valkyrie eladásokon keletkező haszon egy részét ígérte a Nebula Projectnek. A svájci fél természetesen vitatja az egyoldalú szerződésbontás jogosságát, így várhatóan jogi úton igyekeznek majd rendezni az ügyet.

A Valkyrie-ből 200 példányt terveznek gyártani az Aston Martinnál, egyenként 3 millió euró körüli áron, azaz az így keletkező bevétel 600 millió euró körül lesz. Ezt fölözte volna le a Nebula Project, ám mostantól legalábbis bizonytalan, hogy kapnak-e egy centet is az Aston Martintól. A brit sportkocsigyártó ugyanakkor sietett biztosítani a vásárlóit, hogy aki előleget fizetett, akár a Nebulánál, akár náluk, biztosan számíthat rá, hogy megkapja az autóját.

Az 1160 lóerős, V12-es Cosworth motoros, karbon vázas csoda, amelynek aerodinamikai koncepcióját a Formula-1-es tervezőlegenda, Adrian Newey dolgozta ki, a tervek szerint jövőre kerül gyártásba. Úgy tudni, hogy a kétszáz példányos sorozat minden egyes példányát lefoglalózták már.