Ez a hatalmas ágyúgolyó a török idők óta a Lánchíd alatt ázott

2021.06.26. 10:05

Nem akármilyen fogással fejeződött be pénteken a hetek óta tartó roncskutató és tűzszerészeti búvárfelderítés a Lánchíd környékén. Egy másfél mázsás, kőből faragott török kori lövedéket emeltek ki a Dunából, ami a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményét gyarapítja ezután. 

nys 9273

Mint a BKK közleménye írja, a másfél hónapig tartó roncskutató és tűzszerészeti búvárfelderítés során kétszer második világháborús bombát találtak, a budai és a pesti oldalon pedig felszínre kerültek középkori és török kori kerámiatöredékek is. A mérések szerint a pénteken kiemelt ágyúgolyó tömege 150 kilogramm, átmérője pedig 55 centiméter. A kőből faragott golyót először óvatosan kiemelték a kavicságyból, majd a víz felszínére hozva hajóra emelték, ahonnan átszállították a Lánchíd pesti hídfőjéhez, ahol toronydaru segítségével a múzeum teherautójára tették.

nys 9055

A budai oldalon májusban már kiemeltek egy teljesen ép, kőből faragott, 36 centiméter átmérőjű ágyúgolyót. A korabeli lövedékek általában darabokra estek a várfalba csapódáskor, ezért ép állapotban csak ritkán kerülnek elő. „A megfigyelés azt bizonyítja, hogy a hazai folyók – különösen a Duna – gazdag kulturális örökséget őriztek meg számunkra” – mondta dr. Tóth János Attila víz alatti régész.