Heti ötezer autót nem tud legyártani a Skoda a félvezető-hiány miatt

2021.06.26. 15:42

Alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerül termelését a következő időszakban a Škoda Auto - közölte Martina Gillichová, a Škoda szóvivője csütörtökön Mladá Boleslavban. A cseheket is a félvezető-hiány érte utol, ami idén már szinte minden nagyobb autógyártónál megakasztotta a termelést. 

250519 SKODA-AUTO-production KAROQ

Gillichová megerősítette, hogy az alkatrészek közül elsősorban náluk is a csipek hiányoznak, ezért jelenleg hetente mintegy ötezer személyautót nem tudnak befejezni. Szerinte a félvezető-hiány minden modellt érint. "Azzal számolunk, hogy a következő egy-két héten olyan akut lesz a csiphiány, hogy már nem tudjuk tartani a termelést" - jelentette ki Gillichová. "Mladá Boleslavban és Vrchlabíban korlátozzuk a termelést, de Kvasinyban teljesen leállítjuk" - tette hozzá a szóvivő.

A közlést a cég szakszervezetei is megerősítették. A termelés korlátozása, illetve teljes leállás esetén az alkalmazottak bérük 85 százalékát fogják kapni - közölte Jaroslav Povsík szakszervezeti vezető. Michael Oeljeklaus termelési igazgató az iHned gazdasági hírportálnak elmondta, hogy a hiányzó alkatrészek, elsősorban félvezetők miatt jelenleg már eddig is mintegy 33 ezer be nem fejezett autót tart raktáron a vállalat. A kocsik többsége a Mladá Boleslavhoz közeli Hradec Králové város repülőterén parkol.

A Škoda hetente mintegy 21 ezer személygépkocsit gyárt Csehországban. Az igazgató úgy látja, hogy a csiphiány várhatóan az év végéig eltart.