A leginkább amerikai autó pedig...

2021.06.27. 10:03

Idén először egy villanyautó lett Amerika legamerikaibb autója a Cars.com felmérésén. A portál tizenhatodik éve elemzi, melyik USA-ban forgalmazott autó gyártásából húz arányaiban a legnagyobb hasznot az amerikai ipar. Az idei győztes a Tesla Model 3 lett.

hnrzn

A Cars.com American-Made Index nevű felmérése különböző tényezők figyelembevételével szokta kiszámolni, melyik piacon elérhető újautó a leginkább amerikai Amerikában. A tényezők közül a legfontosabb nyilván az összeszerelés helyszíne, valamint az, hogy a felhasznált alkatrészek közül hányat gyártottak az USA-ban, de legalább Kanadában. Nézik még, hogy a gyártás mennyi amerikai munkaerőt igényelt, valamint kiemelt szempont a felmérésben az autók motorjának gyártási helye. 

2021-06-26 23 14 31-AMI2021-map-cities.jpg (WEBP kép, 1200 × 800

Az idei felmérésben összesen 344 USA-ban forgalmazott autót vizsgálták, de a csak importként elérhető modellek már a felmérés elején kiestek, így végül kilencven autó került a végső listájukra. Sok modell így például a Tesla Model S és X azért maradtak ki, mert éppen a felmérés idején estek át egy frissítésen, így nem volt idő begyűjteni az adatokat hozzájuk. A Cars.com adatait tehát nem kell biztosra venni, de érdekességnek megteszik. A például jól látszik a top10-ről csatolt térképen, hogy a világ autógyártásának bölcsője, Michigan mennyire jelentőségét vesztett lett, a lista első húsz helyezettje közül például egyedül a Ford Mustang jön innen.