Megépítették a Mini érdekes jövőképét

2021.06.30. 09:38

Vannak tanulmányautók, amelyek láttán egyértelmű, hogy nem a gyártás a cél. Ilyen a tavaly bemutatott Mini Urbanaut is, az egyajtós egyterű, amelynek a számítógéppel generált modelljéről készült képeket tavaly ősszel mutatták meg először.

Nem gondoltuk, hogy szükségét érzik a folytatásnak: a lakótér-jelleggel berendezett belső tér ötletei már a virtuális térben is elég látványosak voltak. A BMW-nél azonban másként gondolták, és mostanra elkészítették az életnagyságú, működő változatot, amelyet július 1-én ki is állítanak a DLD (Digital-Life-Design) Summer nevű rendezvényen.

A megvalósítással nagyon hűségesen követték az eredeti koncepciót: a legkisebb részletig minden ugyanott van. Megmaradtak a hatalmas üvegfelületek, a színes kárpitok – itt újabb dimenziót ad az összhatáshoz, hogy a kárpitanyagok textúrája is jól látható – de még az autóba telepített szobanövény is. Az anyagválasztásnál egyébként az újrahasznosítható megoldásokat részesítették előnyben, ezért is hiányzik az autóból a bőr, illetve a krómszínben csillogó felületek.

A fizikai megvalósítás egyik előnye, hogy olyan részleteket is tartalmazhat, amelyek képen nem érzékelhetők. Így az Urbanautba például illatosító is került, amely a zenével és világítással összhangban arra szolgál, hogy bizonyos hangulatokat idézzen elő a jármű belső terében.

Többet egyelőre nem árultak el a tanulmánnyal kapcsolatos tervekről, de arra továbbra sem számítunk, hogy gyártásba menne egy ilyen autó. Valószínűbb, hogy egyes műszaki, vagy formai megoldásait hasznosítják majd a Mini, sőt, akár a BMW későbbi típusain.