Egymás után adják meg magukat az utak a rekordmeleg miatt Portlandben

2021.07.01. 16:51

Észak-Amerika több pontján is sosem mért forróság van a napokban. Kanadában például ezidáig még nem mértek 49 fokot, de kedden megtörtént, és kicsit délebbre, az USA északnyugati végén is pokoli hőhullámban telnek a napok. Az ilyenkor általában huszonfokos Portlandben 47 fok is volt a napokban, helyi beszámolók szerint pedig a város több útja is használhatatlanra repedt a forróságban. Még a kötött pályás közlekedést is napokra le kellett állítani, miután nem bírták a kábelek.

A napokban lezajlott 2021-es nagy északnyugat-amerikai hőhullámnak már külön Wikipédia-cikke is van. A hírek már most több száz áldozatról szólnak, és az emberek egészsége mellett az épített környezetre is nagyon rossz hatással van a forróság. Ezeken a területeken ugyanis nem ekkora hőmérsékletre tervezték a közlekedési infrastruktúra egyes részeit, így például az oregoni Portlandben elkezdtek megolvadni a villamoshálózat elektromos vezetékei. A 650 ezres város kötött pályás közlekedését emiatt le kellett állítani a hétre, ami azért is szerencsétlen helyzet, mert eközben több hőterhelés miatt tönkrement utat is le kellett zárni.

E48Hc 7UcAEJLh0

Portlandben és környékén a napokban melegebb volt, mint a Szahara jó részén, a városból pedig egymás után jönnek a képek felpúposodott, szétrepedt utakról. A belvárosban és a városba vezető utakban is nagy károk estek. Hasonló károkról jöttek hírek a hőhullámban érintett több településről, és ha ez nem lenne elég, a közlekedést ezeken felül kisebb út menti tüzek is megakasztják. A helyzet előrejelzések szerint a következő napokban valamelyest jobbra fordul, legalábbis a leginkább sújtott területeken 30-35 fokra hűl a hőmérséklet, ami még mindig szokatlan magas errefelé.