Belső térbe való páncélautót fejleszt a Tata

2021.07.02. 18:03

A szokatlan páncélozott jármű teljes neve Tata Motors Micro Bullet-Proof Vehicle, azaz kis méretű golyóálló jármű. A groteszk megjelenés pedig leginkább a szokatlan feladatmeghatározás eredménye.

A lényeg az, hogy a Tata olyan helyzetekre fejlesztette ki az MBPV-t, ahol szűk helyeken kell manővereznie a kommandósoknak, akár zárt térben, ahová eddig csak gyalogosan hatolhattak be, maximum golyóálló mellény és valamiféle pajzs védelme mellett. Ezeknél a miniatűr harcjármű egyértelműen több védelmet nyújt, a tömör gumik, a vaskos acélfelnik és a végtelenül egyszerű futómű révén pedig sokáig megőrizheti a mobilitását. A jármű természetesen elektromos, így csaknem teljes csendben közelítheti meg a harci zónát, a lehető legnagyobb manőverező képesség kedvéért pedig összkerék-kormányzású.

A koncepció gyenge pontja ránézésre a szűkös látótér, és az apró lőrések lehetnek: a célzás ezeken keresztül nem lehet könnyű, de úgy tűnik, ez az ára a nagyobb védettségnek.

Az igazán érdekes kérdés persze az, hogy a szokatlan ötlet mennyire fog elterjedni a harci alakulatok körében. Még az sem lehetetlen, hogy a komikus külsejű szerkezet életeket ment majd.