A BMW-nél pesszimisták, nem látják az alkatrészhiány végét

2021.07.04. 13:40

Továbbra is küzd az elektronikai alkatrészek hiányával a BMW, a vállalat termelési igazgatója nem is várja a helyzet lényeges javulását az év második felében sem.

g4g

Az elektronikai alkatrészek hiánya több feldolgozóipari ágazatban is gondokat okoz már hónapok óta, nem csak a járműiparban. Milan Nedeljkovic termelési igazgató szerint azonban az autóiparban különösen kiélezett a helyzet. Számos autógyár még a gyártósorok átmeneti leállítására is rákényszerült. "A BMW-nél egyes műszakokra vagy akár munkanapokra is le kellett hogy állítsuk a gyártást néhány üzemünkben" - mondta. A BMW emiatt már 30 ezres lemaradásba került az idei évre tervezett gyártási volumenében.

"Az év második felére továbbra is kritikusnak mondhatók a kilátások" - tette hozzá telekonferencián a BMW dingolfingi üzemében tartózkodó termelési igazgató, ahol az elektromos autók gyártását tervezik felfuttatni. Az üzemben a BMW az idén a duplájára kívánja emelni az elektromos autók részarányát a gyártási volumenben az előző évihez képest. Tavaly 18 ezer elektromos autó készült a BMW dingolfingi üzemben. Az évtized közepére az üzemben készülő modelleknek már a fele lesz teljesen elektromos autó.

Az idén a dingolfingi üzemben kezdődik meg a teljesen elektromos BMW iX modell gyártása, ami Nedeljkovic elmondása szerint jövőre már egyike lesz az üzem legnagyobb példányszámban készülő modelljeinek.