Kínaiaké lesz a hagyományos VW Bogár-forma, Európában is

2021.07.05. 12:58

A bogárhátú, félig integrált sárvédős autóforma az elmúlt több mint nyolcvan évben a Volkswagen márkához tartozott a közönség fejében. A formára vonatkozó jogi védelmet azonban, úgy néz ki, nem tudják megtartani.

A Great Wall Motors ugyanis akadálytalanul védette le az ORA Punk Cat formáját, és nem csak Kínában, de az európai szabadalmi- és védjegy-hivatalnál, az EUIPO-nál is. A kínai Bogár utánérzés persze ötajtós, és egyértelműen más arányú, mint a VW bogárhátúi, de valószínűleg nem ezért tudtak védelmet kapni rá Európában, hanem azért, mert a VW jelenleg már nem készít ilyen fazonú terméket. Úgy pedig nemigen lehet lefoglalni egy formát, hogy a védjegy tulajdonosa maga nem szándékozik használni azt.

A kínaiak ráadásul két változatot is levédettek: az egyik a tavasszal már bemutatott Punk Cat, a másik viszont egy hasonló formájú, de más részletmegoldásokat tartalmazó változat. A bogárforma itt is felbukkan, de patkó alakú első és hátsó lámpákkal, kacsafarok-légterelővel és más hátsó ajtókialakítással. Ez a formaváltozat valamivel lágyabb vonalvezetésű, és halványan talán régiesebb is, mint a Punk Cat.

Egyelőre nem tudni, hogy bemutat-e a Great Wall Motors ilyen formájú autókat Európában, de a jogi védelem 2026-ig biztosan az övék, így akár az a fura helyzet is előállhat, hogy ők akadályozzák meg a Volkswagent egy következő Bogár-jellegű autó bemutatásában.

Ami azt illeti, a VW vezetése, valószínűleg az utolsó, A5 jelű változat viszonylag gyenge szereplése miatt 2019-ben elengedte a Bogár formát: a gyártás leállításakor azt nyilatkozták, hogy a Beetle utód nélkül tűnik el a kínálatból, és hosszabb távon sem tervezik, hogy újabb hasonló retró-autót készítsenek. Ez lehet a magyarázat arra, hogy harc nélkül engedték a kínaiaknak, hogy ennyire hasonló formatervet használjanak.