Stílusosan búcsúzik a Lamborghini Aventador

2021.07.07. 15:36

Ahogy az LP 780-4 elnevezésből is sejthető, az Aventador búcsúszériájához rendesen felgyúrták a Lamborghini V12-esét. A 6,5 literes motorból 780 lóerőt hoztak ki, aminél csak egy erősebb változata létezik, a csak pályára szánt Essenza SCV12-esben.

A minden eddiginél nagyobb teljesítmény természetesen durva dinamikát jelent: az Ultimate 2,8 másodperc alatt gyorsul százra, és 355 km/h a vége, ami már bőven a kihasználhatatlan kategória egy közúti autó esetében. Ám egyértelmű, hogy az utolsó változatnál adni akartak a számháborúnak is, hiszen csak így lehet érte igazán sok pénzt elkérni.

Márpedig ez tényleg az utolsó bőr: a tervek szerint 350 ilyen Ultimate kupét, és 250 roadstert épít a Lamborghini, és azzal vége. Az Aventador utódja pedig, bár lesz még benne V12-es szívómotor, már hibrid hajtáslánccal érkezik. Változik a világ, ma már a leggazdagabbak is egyre kevésbé ülnek be olyan autóba, amely öt másik helyett ereget szén-dioxidot a levegőbe.

Azt azért ne gondolja senki, hogy a búcsú-Aventador, amit a pletykák szerint 450 ezer euró körüli áron mérnek majd, nem fog hamar elfogyni: annál, hogy utolsó esély, kevés erősebb hívószó létezik.