30 milliárd eurót költ villanyautókra a Stellantis

2021.07.08. 16:10

A Stellantis csupán az év elején jött létre, és a 14 autómárkát számláló óriáscég még évekig küzd majd saját maga teljes átszervezésével, ám úgy néz ki, ígéretek terén nem szeretnének lemaradni a konkurenciától.

00 New 500

A mai napon azt jelentették be, hogy a kínálat villamosítására 30 milliárd eurót szánnak 2025-ig, és ebből az összegből minden márkájuk kap legalább egy, tisztán elektromos autótípust. Emellett öt akkumulátorgyárat hoznak létre Európában és Észak-Amerikában.

A cég arra számít, hogy 2030-ra Európában legalább az eladásaik 70%-át, Észak-Amerikában pedig a 40%-át teszik majd ki a nagyon alacsony kibocsátású – értsd elektromos, vagy konnektoros hibrid – modellek. Jelenleg 14% az ilyen típusok európai, és 4% az amerikai részesedése a Stellantis eladásaiból.

Az egyik, rég várt bejelentés az olaszországi akkumulátorgyár felépítéséről szólt. Az olasz kormány támogatása révén a délkelet-olaszországi Termoli város körzetében épülhet fel a Tesla mintára Gigafactory-ként emlegetett Li-ion akkumulátorgyár.