Wells Vertige – a tökéletes sportkocsi?

2021.07.08. 09:09

Olyan, mintha az egyszerűség végleg eltűnt volna az autógyártásból, pedig van, aki többre értékeli bármi másnál. Robin Wells is ilyen: a biztosításból élő brit férfi saját bevallása szerint azért kezdett sportkocsi-gyártásba, mert 2014-ben vett volna egy sportkocsit magának, de egyszerűen nem talált megfelelőt.

A végeredmény a Vertige, amelynek a lényege tényleg a komplikált megoldások hiánya: az acélvázas, műanyag karosszériás kétüléses autó csupán 4 méter hosszú és 1,75 méter széles. Kétliteres, 208 lóerős négyhengeres szívómotorja a hatfokozatú kézi váltóval együtt a Fordtól jön, de mivel a menetkész gép csupán 850 kilogrammot nyom, ez bőven elég is a dinamikus haladáshoz. 5 másodperc alatt érhető el a 96 km/h-t, a végsebesség pedig 225 km/h körül van.

Wells szériagyártásban gondolkodik, de nem kell nagy sorozatokra gondolni. Az első széria hét autóból áll majd: ezeket 2022 tavaszára készítik el, de minden példány elkelt már a 40 ezer fontos – azaz kb. 16,7 millió forintos – gépből a családi és baráti körben. Később évi 25 példány elkészítése a cél, de az az érzésünk, hogy hamar elmegy majd a Vertige minden példánya, sok évre előre.