400 lóerő egy klasszikus Jaguarban, tengernyi pénzért

2021.07.10. 12:01

Mindig vannak öröknek tűnő slágerek a veteránozás világában és a Jaguar E-Type határozottan ilyen autó. A 60-as évek elejétől egészen a 70-es évek közepéig gyártották és közben sokszor frissítették, bőven akadnak belőle makulátlanra restaurált és eredeti patinájukban megőrzött darabok. Maga Enzo Ferrari is a valaha készült egyik legszebb autónak tartotta és az E-Type  sztorijából nem maradt ki a versenyzés sem. Így könnyű legendává érni és nem nehéz átesni a ló túloldalára.

Szerencsére a restomod műfaját épp olyan magas szinten űzik különböző vállalkozások az E-Type kapcsán is, mint a Porsche 911 estében. Elég csak az Eagle fantaszikusan kinéző és az utolsó részletekig kidolgozott versenyautóira gondolni. A szintén angol E-Type UK inkább az utcai vonalat ragadta meg és a klasszikus elemek mellett némi modernség is becsúszott az Unleashed projektbe.

LED-es menetfény világít körbe a fényszórókon és nyomógombos az indítás, az audiorendszer pedig Bluetooth kapcsolatos, továbbá fűthetőek a barna bőrrel húzott ülések. De az igazi lényeg, hogy állítható felfüggesztés és négydugattyús fékek kerültek a fűzött felnik mögé.

Felfúrták a kései V12-es E-Type 5,3 literes motorját 6,1 literesre és karburátorok helyett egyedi üzemanyag-befecskendezést, valamint kerámia bevonatú sportkipufogót kapott. Könnyített lendkerékkel és ötfokozatú kézi váltóval szerelik. A bő 270 lóerő helyett így már több mint 400 lóerős az autó. Mivel a motor rengeteg hőt termel, ezért nagy áramlású alumínium hűtőt és olajhűtőt kapott.

4000 munkaóra és több mint 450 ezer dollár kell hozzá, valamint egy megfelelő donorautó és máris előállhat a stílusos, modernizált E-Type.