Villám csapott a Jeepbe, rémisztő a jelenet

2021.07.10. 13:15

Az elmúlt pár napban idehaza is volt néhány nagyobb vihar, ezek sajnos igen komoly károkat okoztak szinte országszerte. Az a jelenet viszont, amit a Kansas állambeli Waverly környékén rögzített egy autós fedélzeti kamerája, egyenesen rémisztő. Az előtte haladó Jeep Grand Cherokee-ba többször is belecsapott a villám.

A felvételen jól látszik, hogy a SUV sofőrje éppen balra kanyarodáshoz készül, villog az irányjelző. Hirtelen azonban lesújt a villám, néhány pillanaton belül többször is eléri a Jeepet. A videó végén annyit láthatunk még, hogy mindennemű világítás eltűnik a hobbiterepjáróról.

A videó feltöltője elárulta, hogy a Grand Cherokee-ban egy család utazott, anyuka és apuka három gyermek társaságában. Az apróságok közt volt egy kisbaba, de a másik két testvér is két éven aluli. Szerencsére mindannyian sértetlenül úszták meg az esetet – de itt nem is igazán a szerencsét, mint a fizikát kell említeni. Hasonló esetben ugyanis az autó kifejezetten biztonságos helynek számít. A fém karosszéria Faraday-kalitkaként viselkedik, a kocsi belsejébe nem jut be a villám. Ehhez persze kellenek a felhúzott ablakok is. Nyilván nem szerencsés kikönyökölni rajtuk.

Az már megint más kérdés, hogy maga az autó hogyan és mennyire károsodhat egy villámcsapás következtében. Korábban előfordult hasonló a szerkesztőségi flottában, de a BME Nagyfesz-tanszék szakértői szerint sem teljesen egyértelmű a helyzet. Annak idején a Top Gearben is felmerült a téma, Richard Hammond végül gond nélkül elhajtott az 5-ös Golffal.

via: Live Storms Media