Hangya: az orosz rendőrök rettegett fegyvere?

2021.07.11. 07:20

Megkezdte a Hangya nevű modell rendőrségi változatának gyártását a Tulai Gépgyár. Hasonló elnevezéssel egyébként már az ötvenes években is készítettek egy fura háromkerekűt, amely leginkább egy platóval megpocsékolt robogó volt. Most egy aprócska elektromos kisbuszt (vagy furgont) kereszteltek el így.

A kabin vázát acélcsövekből készítik, a kasznielemek üvegszálas műanyagból készültek. Az egész jármű mindössze 3,47 méter hosszú, 1,5 méter széles, 2,1 méter magas. Villanymotorjának teljesítménye nem valami combos, mindössze öt kilowattos, azaz nem egészen hét lóerős. Ezzel rettentő 20 km/h-s végsebességre képes, hatótávja pedig üres raktérrel 90 kilométer körüli.

Nem könnyű elképzelni, hogy mire használhatnák ezt a félelmetes szörnyet az orosz rendőrök, de szerencsére a gyártónak elég élénk a fantáziája. A hátsó részen akár kilencen is elférnek, a plató terhelhetősége egy tonna, így oda nyugodtan ültethetik az elfogott bűnözőket. Ráadásul a csendes működésnek köszönhetően akár parkokban, vagy kedvelt szabadidős területeken is a pihenni vágyók zavarása nélkül lehet használni.

A Hangyát már 2019 óta gyártják, a rendőrségi verzió első példányai tavaly készültek el. A járvány miatt azonban az igazi sorozatgyártás még váratott magára. Túl sok megrendelés mondjuk nincs a hatósági Hangyára, de nem gond, mert más területekre is dolgoznak: létezik öntözésre kialakított, postai, valamint rekreációs célokat szolgáló (vélhetően városnéző) kivitel.