Belehúz a zöld hidrogén előállításába a Hyundai és a Kia

2021.07.12. 11:18

Összeállnak egy kanadai vállalattal a nagy koreai autógyártók, hogy gazdaságilag és környezetterhelésileg előnyös módon állíthassanak elő hidrogént a közeljövőben. 

A Hyundai első üzemanyagcellás teherautói
A Hyundai első üzemanyagcellás teherautói

Az autopro.hu híre szerint a Kia és a Hyundai a víz elektrolízisének kanadai szakértőjével, a Next Hydrogennel írt alá megállapodást arról, hogy olyan elektrolízises eljárást fejlesztenek ki, amivel gazdaságilag előnyös módon állítanak elő zöld hidrogént. A zöld hidrogén az elmúlt években kapott kiemelt figyelmet az energetikában. Ahogy a neve is utal rá, ez olyan módon előállított H2 molekulát jelent, amit a víz elektrolízisével állítják elő megújuló forrásokból származó villamos energia felhasználásával, és előállítása során nincs üvegházhatású gáz kibocsátás. Ezzel szemben a szürke és kék hidrogén esetében a folyamat egy fosszilis energiahordozóból, metán vagy kőszén reakciójából indul.

zr.png

A friss megállapodás szerint a három vállalat közösen fejleszt ki egy alkáli vizes elektrolízises rendszert, valamint az ehhez szükséges eszközöket. A fejlesztés fő célja a gazdaságosság, zöld hidrogént jelenleg ugyanis drága és időigényes módokon lehet előállítani, ami a gátja a hidrogénes hajtású autók relatív gyors terjedésének. A koreai autógyártók viszont szeretnének nagyban játszani ezen a piacon, a Hyundai már külön márkát is alapított Htwo néven a tüzelőanyagcellás technológiát használó mindenféle járműve számára a kamionoktól a vízi járműveken át a vasútig.