Méltó utódot kap a nyolcvanas évek francia ikonja

2021.07.13. 17:32

Úgy tűnik, az embereknek kielégíthetetlen vágyuk van a retróra, olyannyira, hogy egyre több manufaktúra áll rá ikonikus modellek újjáélesztésére. Közülük a Legende Automobiles mutatott egy 80-as évek ízű kedvcsinálót a Renault 5 Turbón alapuló Turbo 3 fantázianevű hot hatch-ről. Ahogy azt a Motor1 borzasztó jól megfogta, az LA az akar lenni a Renault 5-nek, ami a Singer a Porsche 911-nek, sőt, Alan Derosier, a cég egyik alapítója eredetileg pont a 911-et szemelte ki, de látva a mögötte lévő restomod piac telítettségét, inkább egy másik alany után nézett, ez lett az 5-ös Turbo.

A normál Renault 5 persze távol állt a vérpezsdítéstől, de az első homologizációs modell, a Turbo 1 már egészen más ligában játszott: az orrmotort középmotorra, az elsőkerék-hajtást pedig összkerékre hátsókerékre cserélték, mindezt pedig egy 160 lóerős turbómotorral koronázták meg. Az utód Turbo 2 valamelyest veszített az eredeti különlegességéből, nehezebb is lett vagy 70 kilóval, és a nyomatéka is csökkent 10 Nm-t 210-re.

Így sem kellett szégyenkeznie, de remélhetőleg rákontráz a számokra a hamarosan leleplezendő Turbo 3, amiről technikai részleteket ugyan még nem tudunk, de a képek alapján hozni fogja a legendás formát. Nem lesz egyedül a piacon, mivel nemsokára a Renault is visszahozza az 5-öst, ám már teljesen elektromos alapon.