Ne siess a mosással, tele az ország levegője szaharai porral

2021.07.14. 15:09

Egy nem példátlan, de azért nem is gyakori jelenségnek hála a napokban nagy mennyiségű szaharai por gyűlt össze a Kárpát-medence fölött. A finom sivatagi porból még jön az utánpótlás dél felől, de ami a frissen mosott autóknak, és úgy általában a tisztán tartott, szabadban tartott tárgyainknak rossz hír, a záporokkal, zivatarokkal keveredő por éppen besarazza az országot. 

Download.aspx

Az idokep.hu meteorológiailag helyes megfogalmazása szerint nagy adag szaharai por tart a Kárpát-medence felé a közeledő frontrendszer előoldalán. Ezt írták tegnap, amikor már eleve nem kevés por volt a levegőnkben – készültek is csodaszép képek tompa naplementékről szerte az országban. A levegőben megrekedt por önmagában nem jár veszéllyel, bosszúságot leginkább akkor okoz, ha az eső lehozza a magasból, hogy aztán csúnya sárfoltokat hagyjon mindenen, amit ér.  

11

Nagykanizsáról már szerda reggel jöttek képek poros esővel vert autókról, és várhatóan a napokban bárhol alakul ki eső az országban, ott hasonló eredménnyel jár majd.