Kanadában regisztrálni lehet a katalizátorokat

2021.07.15. 11:07

Sajnos (vagy nem sajnos) nem csak idehaza jelent problémát a katalizátorlopás, Nyugat-Európából és Észak-Amerikából is érkeznek hírek az elharapódzó esetekről. Az USA-ban és Kanadában a rengeteg, nagy hasmagasságú SUV és pickup miatt a tolvajoknak még könnyebb a dolga, hisz emelő nélkül is hozzáférhetnek az alkatrészhez. Elsőként Kanada lépett az ügyben.

Fotó: Globalnews.ca
Fotó: Globalnews.ca

A Montreal Gazette cikke szerint a város lakosai az azonosíthatóság érdekében egy napig egy megadott helyszínen regisztrálhatják az autóik katalizátorát, ami teljes védelmet ugyan nem jelent, de ha nagyobb számban sikerülne foganatosítani az eljárást, rendszerszinten talán valamelyest visszaszoríthatná a lopásokat.

A regisztráció során egy egyedi azonosító matricát és számsort kap a kérvényező, a számsort egy QR-kóddal együtt belegravírozzák a katalizátorba. Az nem tiszta, hogy a gravírozást nem lesz-e túl egyszerű eltüntetni, de a tolvajokat és a kockán forgó nyereséget ismerve biztos erre is keresnek/találnak megoldást. 

Ahogy azt egy hosszabb elemzésben korábban megírtuk, a katalizátorban lévő ritka fémek világpiaci drágulása miatt lett ennyire népszerű az alkatrész lopása. Hogy a lopás hogyan történik, arról ebben a videóban meséltünk, a lehetséges védekezési módokról pedig ebben.

Kanada nem hagyja ennyiben a dolgot, Montreal Longueuil városrésze két hasonló akciót is bejelentett, de ha sikerrel járnak, tovább folytatódhat a regisztráció, amiből a világ többi része, akár a hazai szervek is tanulhatnak.