Új legfiatalabb futamgyőztese van a rali-világbajnokságnak

2021.07.18. 17:37

A finn Kalle Rovanpera nyerte a rali-világbajnokság észt fordulóját, ezzel pedig megdöntötte a sportág korrekordját: 20 évesen és 290 naposan hajtott át vasárnap a célvonalon, amivel bő két évet vert a korábbi rekorderre.

Toyota Yaris WRC

Ezidáig a szintén finn Jari-Matti Latvala tartotta a ralisport csúcsának, a világbajnokságnak a korrekordját a futamgyőztesek között. Latvala a 2008-as svéd ralit nyerte meg 22 évesen és 313 naposan, amivel akkor egy huszonnyolc éves rekordot adott át a múltnak. Ez a Latvala már visszavonult az aktív versenyzéstől és most annak a Toyota Gazoo Racing WRT-nek a csapatvezetője, aminek Kalle Rovanpera az egyik versenyzője. 

Kalle Rovanpera édesapja, Harri szintén sikeres rali-versenyző volt a kilencvenes évek végén/kétezres évek elején. Több gyári csapatnál megfordult, egy futamgyőzelemig ő is eljutott, de sosem volt tartósan a szűk élmezőny tagja. Kalle 14 éves kora óta vesz részt raliversenyeken, az első években Lettországban versenyzett, ahol erre kora ellenére is módja volt. 2017 óta szerepel a világbajnokságon, a 2020-as volt az első szezonja a Toyota gyári csapatánál, de tavaly egy harmadik hely volt a legjobbja. Az idei szezonban több kiesés és a friss futamgyőzelem után a pontverseny negyedik helyén áll.