Börtönbüntetést kapott a Carlos Ghosn szökését segítő páros

2021.07.19. 11:52

Hétfőn megszületett az ítélet az ellen a két amerikai ellen, akik segítettek Carlos Ghosnnak megszökni Japánból 2019 végén. Az apa-fia párost még februárban adták ki az amerikai hatóságok Japánnak.

Balra a két Taylor, jobbra Ghosn
Balra a két Taylor, jobbra Ghosn

A tokiói bíróság ítélete szerint a nyugalmazott kommandós Michael Taylor két év börtönt, míg fia, Peter Taylor egy év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott a 2019-es szöktetésben vállalt szerepéért, miután mindketten bűnösnek vallották magukat. Az ügy előzménye, hogy a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatóját, Carlos Ghosnt a japán hatóságok 2019-ben azzal vádolták meg, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

A Japánban házi őrizetben tartott Ghosn 2019 decemberében rejtélyes módon szökött meg az országból egy biztonsági magáncég jóvoltából. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásából. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból Oszakába, a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére, így a volt vezér ezidáig megúszta a felelősségre vonást Japánban.

 Az ügyészség szerint Michael és Peter Taylor a szökés után találkozott a cégvezetővel egy tokiói szállodában, ahova közvetlenül a házi őrizetéből szökött. Onnan szállították a hangszertokban Oszakába, majd megkerülve a vámvizsgálatot egy magángép fedélzetére csempészték, és Törökországba vitték. Az ügyészség szerint Taylorék 1,3 millió dollárt kaptak azért, hogy segédkeztek a szökésben.