Itt egy villanyautó, aminek akár a hálószobádban is töltheted az aksiját

2021.07.19. 16:26

Minden hétre jut egy villanyautót gyártani vágyó kicsi cég, amelyik megváltaná a villanyautózást, de a német Advanced City Mobility (ACM) legalább valami eredetit is kínál moped prototípusa mellé: kivehető akkumulátorokat, és hozzá egy saját guruló koffert, amivel cipelhetőek a konnektor és az autó között. 

Az AMC taktikája érthető: egy olyan probléma részbeni megoldásával igyekeznek kiemelkedni a rengeteg villanyautót gyártani igyekvő startup közül, ami a villanyautózás egyik alap gondja. Az vállalat, pontosabban mopedautója, a City One célközönsége olyan felhasználók, akiknek valamiért nem járható út töltő közelébe parkolni az autójukat otthon.

A német vállalat szerint a gyorstöltőhálózat nem fog tudni lépést tartani a villanyautózás terjedésével, így ők az otthoni töltést igyekeznek könnyűvé tenni azoknak, akik mondjuk az utcán, de mindenképpen konnektoroktól távol kénytelenek tartani az autójukat. A nagyvárosokban az autósok nagy részére igaz, hogy megoldhatatlan számukra az otthoni töltés, ezért gondolják az AMC-nél jó ötletnek, ha az ügyfél hazaviheti az autója akkumulátorait. Ehhez egy speciális guruló koffert is kínálnak, amivel párosával lehet konnektor és autó között gurítani az egyenként 10,5 kilogrammos, 2,5 kWh kapacitású aksikat.

A négy darab kivehető akku mellett a City One-nak van egy beépített alap akkucsomagja. Ez 20 kWh-s, és az állítólagos 10 kWh/100 kilométeres fogyasztás mellett kétszáz kilométeres hatótávval bír. Ez viszont csak kábelen át tölthető. A kivehető négy darab aksi ehhez a hatótávhoz adhat hozzá összesen még 100 kilométert, és ha ez sem lenne elég, az AMC kínálna még egy tetődobozos akkutárolót is, ahova még kettő kivehető aksi lenne pakolható, amivel még 50 kilométert lehetne nyerni.

A kis mopedautó mérete mindössze 3,6 méter, dobozos kialakítása miatt viszont egész jól használható belvárosi fuvarozásokra: az első ülések mögé még épp befér egy szabvány EUR-raklap. Ezen túl persze az AMC is szeretné, ha rátalálnának az autómegosztó vállalatok, valamint a taxicégek – a gyorsan cserélhető akkumulátorok miatt egy jól szervezett ellátási támogatással egész nap úton lehetnének a városban. A vállalat most ott tart, hogy várja a befektetőket, megrendelőket, közben pedig folyamatosan végzi a fejlesztéseket, hogy 2023-ban elkezdődhessen egy valamilyen mértékű sorozatgyártás. Indulóárnak egyébiránt 15 ezer eurót (5,2 millió forint) céloznak meg, de ebben vélhetően még nem lesznek benne a cserélhető aksik, sem a tetődoboz.