Kis híján rekordára lett Lewis Hamilton korábbi McLarenjének

2021.07.20. 17:23

A kisebb botránnyal lezajlott hétvégéi brit nagydíj helyszínén dobtak árverésre egy 2010-es McLarent, amivel Lewis Hamilton megnyerte a szezonban a török nagydíjat. Egy másik világbajnok, Jenson Button is összehozott vele egy dobogót abban az évben, ezt a múltat pedig olyan nagyra értékelte egy licitáló, hogy 4,836 millió fontot (kétmilliárd forint) adott az MP4-25-ösért. Ezzel ez a történelem második legmagasabb áron gazdát cserélt Forma-1-es autója.

Az F1-es autók piaca a szűken legyártott darabszámok miatt nem túl aktív, de időnként eljut a sajtóhoz a híre egy-egy jó áron gazdát cserélt történelmi darabnak. Legutóbb Sebastien Vettelről derült ki, hogy megvette Nigel Mansell világbajnok Williamsét ismeretlen áron. Vélhetően olyan három millió euró körül fizetett érte, azaz messze elmaradt az üzlet a műfajban rekordertől, ami Michael Schumacher egyik 2001-es Ferrarija: azért 2017-ben 5,449 millió fontot (2,2 milliárd forint) fizetett valaki.

A Hamilton nevével az RM Sotheby's árverésére kikerült McLaren múltjáról annyit tudni, hogy a 2010-es szezonban ezzel nyert a brit a török nagydíjon, ezzel végzett másodikként a kínai futamon, csapattársa, Jenson Button pedig ezzel a kasznival állt dobogóra az abu-dzabi fordulón. Nem akármilyen múlt, de vélhetően az is dobott az árán, hogy ez volt az első olyan nyilvánosan meghirdetett autó, amivel Hamilton korábban futamot nyert.