Elkezdik gyártani a két éve bejelentett török autógyártó első autóit

2021.07.21. 15:38

Nem volt nagy hitünk benne, hogy eljut a sorozatgyártásig Törökország két éve bejelentett autómárkája, de a hírek szerint épp ez történik. A 2019-ben két villanyos tanulmányt mutató TOGG egy Twitter-posztban mutatta meg, hogy készen állnak, indulhat a termelés. 2022 előtt ettől függetlenül még aligha kerül forgalomba első autójuk, ez az egyelőre még mindig névtelen városi terepjáró. 

togg-suv-and-sedan-ev-prototypes-5

Autógyártás ugyan hagyományosan nagy léptékben folyik Törökországban, a Tofason kívül hazainak mondható autómárkája nem volt még az országnak. A Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), azaz a Török Automobil Csoport szándéka, hogy a lehető leginkább török autómárka legyen az övék. Bár az eddig látott tanulmányaik formatervét a Pininfarinánál rajzolták, a beszállítóik 75 százaléka Törökországból származik, a gyártás pedig annak a Bursának a közelében zajlik majd, ahol többek közt a Fiatnak és a Renault-nak is van gyára.

A TOGG posztja szerint épp a sorozatgyártás beindításának utolsó pillanataiban vannak, de még bizonyosan az előszériáról van szó. Korábban 2022-re ígérték a szériagyártást, amit sikerül majd tartani nekik, az első autójuk pedig a korábban már mutogatott városi terepjáró lesz. Ez a belépőszinten egy 200 lóerős villanymotort kap, a hatótávját pedig 500 kilométeresre mondják. Egy-két éven belül jön majd a szedánjuk is, ami ugyanezen paraméterekkel készül majd, és idővel mindkét modellből lesz egy kétmotoros, 400 lóerős változat is. 

togg-suv-and-sedan-ev-prototypes-13

Ha igazak a korábban bejelentett nagy remények, a TOGG nem elégszik meg a 82 milliós helyi piaccal, és már az első éveiben exportra is gyártana.