Nem marad csak a teslásoké a Supercharger-hálózat

2021.07.22. 06:06

Vége a különcködésnek, az év végéig megnyitják a Tesla saját töltőhálózatát a nem teslás villanyautósok előtt is. A vállalat várhatóan nagyot kaszál majd a nyitással, a Tesla-tulajok viszont aligha boldogok a hírtől.

Tesla-Supercharger

A Tesla már akkor nagyban építette saját töltőhálózatát, amikor a nagy autógyártók még nem hitték, hogy a villanyautózásról szólnak majd a húszas évek. 2012 volt az év, amikor a Tesla elkezdte kiépíteni a Supercharger néven futó "villanykutakat" Észak-Amerikában, azóta pedig már közel 2500 fölött jár az ilyen töltőállomásaik száma a világban, melyeken összesen közel 24 ezer töltőoszlop működik. Ezek kezdetek óta a Tesla saját ügyfeleinek vannak fenntartva, de mint Elon Musk cégvezér egy Twitter-posztra adott válaszából kiderült, még az idén elkezdik felszabadítani a töltőket más villanyautók előtt is.

Sajtóhírek szerint Németországban, Svédországban és Norvégiában nyithatnak először a Superchargerek, de ahogy Musk is írta, idővel mindenhol nyilvánossá lesznek. Mivel a Tesla legerősebb oszlopain akár 250 kW-os töltési teljesítmény is rendelkezésre áll, az ekkora töltéssel elbíró, nagy akkumulátoros villanyautók számára különösen szerencsés lesz a nyitás. Mivel az európai Teslákon van Type2 és CCS csatlakozó, itt nem lesz problémás a közösködés, de az amerikai piacon minimum egy adapterre szükség lesz majd ehhez.