Most már talán tényleg elkezdik gyártani a Tesla kamionját

2021.07.24. 06:48

Több éves hitegetés után úgy néz ki, készen áll a sorozatgyártása a Tesla 2017-ben megmutatott elektromos kamionja, a Semi. A nevadai gyárban már a szériagyártás előtti utolsó teendőknél tartanak, épp a gyártósori minőségellenőrzés zajlik.

1

A Teslánál megszokott állapot, hogy nem sikerül tartani a bemondott határidőket, és a Semi nyergesvontató eddigi története jól illeszkedik a márka ígéretekhez való viszonyához. Amikor 2017 novemberében megmutatták a semmiből, már egy nagyon előrehaladott fejlesztésnek tűnt, talán nem véletlen, hogy már a bemutató utáni hetekben megindultak az előrendelések, a Pepsi például 100 darabot vett belőle első körben. Az persze nem volt titok, hogy az ünnepélyes leleplezést csak sokára követi a szériagyártás, de az első közúti éles tesztek után, 2019-ben el kellett volna kezdenie azt a Teslának.  

A 2019-es céldátum helyett úgy tűnik, 2021 második felében elindul végre a Semi szériapéldányainak gyártása, ami még mindig nem egy rossz helyzet, látva, hogy a konkurencia sehol sem tart a kategóriában, másrészt elvesztegettek két évet, ami alatt az elektromos kamionok piaca elkezdett telítődni kicsit vagy nagyon komolyan vehető bejelentésekkel.

2

Hogy a Semi mire jut majd, és mekkora bizalmat tud építeni a villanykamionozásnak a fuvarozóknál, eldöntik a következő évek. A csúcsváltozatával 1000 kilométeres távot lehet megtenni egy töltéssel, ami még Észak-Amerikában is sok területen jól használhatóvá teszi, de hogy a gyakorlatban mennyire válik be az üzemeltetőknek, azt csak sokmillió kilométerrel később tudjuk meg.