A Volkswagen részvényesei is rábólintottak, hogy nagy pénzeket hajtsanak be a vállalat korábbi vezetőin

2021.07.26. 06:09

A Volkswagen részvényesei is elfogadták, hogy a Volkswagen-konszern peren kívül kössön megállapodást egykori vezetőivel. A dízelbotrány fő felelősei rekordösszeget, összesen közel 300 millió euró kártérítést fizetnek majd a vállalatnak.

dízelbotrány

A Volkswagen-konszern rendes közgyűlésének fő témája az az óriási kártérítés volt, amit Martin Winterkorn volt vezérigazgató és három társa fizetnek hamarosan a vállalatnak, miután nemrég peren kívül megállapodtak a VW követeléséről. Pontosabban a 288 millió euró (100 milliárd forint) nagy részét nem közvetlen az egykori vezetők fizetik majd zsebből, hanem az egykori beosztásukhoz kapcsolódó biztosítási konstrukciókon - vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása (D&O ) - keresztül tesznek eleget a követelésnek. 

A biztosítók mellett az egykori vezetők is sok pénzzel lesznek rövidebbek: Martin Winterkorn 11,2 millió eurót fizet, Rupert Stadler, az Audi volt vezérigazgatója 4,1 millió eurót, Wolfgang Hatz, a Porsche volt vezérigazgatója 1,5 milliót, Stefan Knirsch, az Audi volt fejlesztési vezetője pedig egymillió eurót. Az összesen 288 millió eurós peren kívüli megállapodást a részvényesek 99,9 százalékának támogatása mellett fogadták el. 

A közgyűlésen a részvényesek megfogalmazták azt is, milyen vezetést képzelnek el a cégcsoportnak a jövőben. Legalábbis az igazgatótanács díjazási rendszerét megpiszkálták, a vezetők díjazását ez után sok más mellett az alapján határozzák meg, hogy miként teljesülnek a vállaltnál megfogalmazott környezetvédelmi/fenntarthatósági célok.