Kémfotókon a következő kínai elnöki limuzin

2021.07.26. 12:52

A Népi Kína globális nagyhatalom, és ezt nem csak a lopakodó repülőgépek fejlesztésével igyekeznek megmutatni, de azzal is, hogy milyen autókba ültetik az ország legfelső vezetőit. Úgy tűnik, most épp egy teljesen új elnöki limuzin fejlesztéséve fogtak, amely a Hongqi L5, a ma elérhető legdrágább kínai személyautó közvetlen utódja lehet.

A kémfotók alapján úgy tűnik, az új modell kevésbé múltidéző, cserébe sokkal erősebben emlékeztet az aktuális Rolls-Royce-ok stílusára, mint az L5. Ez azonban nem olyan meglepő, hisz már három éve szerződtették Giles Taylort, aki azelőtt a brit luxusautó-gyártó vezető tervezőjeként a Phantom és a Cullinan vonásait is felvázolta.

Az autó műszaki megoldásairól egyelőre kevés konkrétumot tudunk, de annyi a képekből sejthető, hogy az L5 5,55 méteres hosszát felülmúlja majd az új elnöki autó. Állítólag a hatliteres V12-es motort is lecserélik, méghozzá egy négyliteres, turbós V8-asra, amely állítólag több mint 650 lóerő és 850 Nm leadására lesz képes.

Azt nem tudni, hogy az autó tömegéből tudnak-e faragni – az L5 páncélzat nélkül is 3,1 tonnás, ezt is tartják a legnagyobb hátrányának – de az 5 millió jüanos, azaz úgy 237 millió forintos ár biztosan nem fog csökkenni.

Egyesek elképzelhetőnek tartják, hogy az új csúcs-Hongqi már 2022-ben bemutatkozik – ha így lesz, szinte biztosan Hszi elnök kapja majd meg az első példányok egyikét.